2009-06-04 19:33:30• hírek • Gozner Gertrud

Erotika a falakon

Június 4.-én 17 órakor került sor a Szatmári Alkotóház Képzőművészek Egyesületének szervezésében Török Éva Cecília nemezkiállításának megnyitójára. A meghívottakat Gergely Csaba, a Szatmári Alkotóház Képzőművészek Egyesületének elnöke köszöntötte, majd román nyelven ismertette a mikolai származású képzőművésznő szakmai pályafutását.

Amint megtudtuk, a fiatal művésznő már több romániai és nemzetközi kiállításon vett részt: 2003-tól Gyergyószentmiklós, Nagybánya, Szamosújvár, Diósgyőr, Gyergyószárhegy, Kapolcs, Bukarest, Gyergyóalfalu, Nagybánya, és Csíkszereda adott otthont a munkáinak, 2008-tól pedig a svédországi Göteborgban is nyílik évente tárlata. Szatmárnémetiben most láthatók először a munkái.

Dr. Enyedi István magyar nyelvű tárlatnyitó beszédéből kiderült, hogy a nemez a legősibb textil anyag, amit napjainkban egyre többen használnak, és szabályosan újraéled a művészek kezei alatt. A művésznő munkáit méltatva kifejtette, miszerint Török művein az ősi motívumok mellet az erotika játszik még fontos szerepet.

Az alkotó Török Éva Cecília elmesélte, hogy 12 éve foglalkozik a nemezelés technikájával. A gyapjú melegsége, puhasága vonzotta, és az a tény, hogy sok mindent lehet belőle készíteni. A nemez nagyon ősi technika, a legrégebbi lelet 5 ezer éves, Mongólia és Kína határán találták meg. Különböző használati és dísztárgyakat készítenek belőle, fontos szerepe van a ruházkodásban, többek között a kalap jellegzetes alapanyagaként.

Ma is élő technika az ázsiai országokban: Mongóliában, Kirgizisztánban, Türkmenisztánban, Iránban és Törökországban. A keleti népek mellett az északi, skandináv lakosság számára sem ismeretlen a nemezelés, ők főleg cipőket és harisnyákat készítenek belőle. Csak úgy lehet megtanulni, ha minél többet gyakoroljuk - vallja a művésznő. A kiállítást június 18-ig tekinthetik meg az érdeklődök.


Gergely Csaba, Török Éva Cecília és dr. Enyedi István a megnyitón


Kapcsolódó hírek:
Legfrissebb apróhirdetések:
További friss hírek:
Valutaváltó:


# Orosz-ukrán háború # koronavírus # baleset # harmadik híd # körgyűrű # vakcina # Nagykároly # Szatmárnémeti
Kiemelt hírek:
Promó: